Zorgcomplex Nederweert

Gereed 2008 - i.o.v. Woningvereniging Nederweert
Projectarchitect: Rob Meuwissen
Ten tijde van Saanen en Knoups Architecten b.v.

Zorgcomplex Agneshof in Nederweert is door de Stichting Architectuurlijk Weert genomineerd voor de Architectuurprijs 2014. Het thema van de Architectuurprijs van Weert en Nederweert is dit jaar recent voltooide bouwwerken verbonden met de zorgfunctie.

Toon meer informatie

Op een door sloop van bestaande huurwoningen vrijgekomen perceel is een woonzorgcentrum gerealiseerd. Het complex telt 17 zorgwoningen, inclusief een fietsenberging op de begane grond. Het overige deel van de begane grond is ingevuld met zorgfuncties zoals een huisarts, tandarts, fysiotherapeut, podotherapeut en een uitleenpunt van medische hulpmiddelen.

In aansluiting op de wit-gekleurde architectuur in de omgeving van het Agneshof is gekozen voor een uitstraling van de nieuwe zakelijkheid. De materialisering van de gevels bestaat uit een afwisseling van stucwerk en een strakke baksteen. De bouwhoogte is afgestemd op de omgeving. Deze bouwt vanuit de naastgelegen particuliere woningen van 2 woonlagen op naar 3 woonlagen aan de Agneshof.

Licht, lucht en ruimte verwerkt in abstracte composities en verticale en horizontale raampartijen vormen daarbij de belangrijkste uitgangspunten. Op de hoek van de St. Willibrordusstraat en de Agneshof is een markant ronde toren als herkenningspunt ontworpen. Mensen kunnen er zelfstandig wonen, maar die toch enige zorg nodig hebben, huren een appartement van de woningvereniging en ontvangen er thuiszorg. De zorgwoningen zijn voorzien van duurzaam wooncomfort, veiligheid en bedieningsgemak met behulp van domotica.