Domus Bona Ventura Nederweert

Gereed 2007 - i.o.v. Woningvereniging Nederweert
Projectarchitect: Rob Meuwissen
Ten tijde van Saanen en Knoups Architecten b.v.

Toon meer informatie

De Vereniging Kunststof Gevelementenindustrie (VKG) is er om professionele partners en de consument informatie te verstrekken en zekerheid te bieden. In samenwerking met ‘de Architect’ rijkt de VKG jaarlijks de VKG Architectuurprijs uit. De prijs wordt toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) op een duurzame en esthetische wijze onderdeel uitmaken van zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Met dit project hebben wij de 1e prijs VKG Architectuur 2007 gewonnen. 

In het hart van het dorp zijn op bestaande huurlocaties nieuwe wooninvullingen ontworpen. Het betreft hier 72 woonzorgappartementen in de koop- en huursector verdeeld over 3 woonlagen. Parkeren en bergingen zijn voorzien in het souterrain.

Op de hoeken van dit complex zijn accenten ontworpen. De entree is gelegen aan een binnencour als verlengstuk van de Pastorieweg. Het complex kent twee, geheel met glas overdekte binnentuinen die dienst doen als gezamenlijke huiskamers maar ook voor activiteiten en bijeenkomsten multifunctioneel kunnen worden ingezet.

Door toepassing van drie kleuren baksteen, het differentiëren van de volumes en het gebruik van kappen wordt een aansluiting op de bestaande omgeving bewerkstelligd. Appartementen zijn voorzien van alle functies voor mensen die zelfstandig willen blijven wonen, maar die wel thuiszorg nodig hebben. Alle appartementen bezitten een wintertuin. Aan de achterzijde is nog een gezamenlijk buitenterras aanwezig, bereikbaar vanuit het grote atrium.