Antoniusveste Nederweert

Gereed 2010 - i.o.v. Woningstichting Nederweert
Projectarchitect: Rob Meuwissen

Woonzorgcentrum Antonius Veste in Nederweert is door de Stichting Architectuurlijk Weert genomineerd voor de Architectuurprijs 2014. Het thema van de Architectuurprijs van Weert en Nederweert is dit jaar recent voltooide bouwwerken verbonden met de zorgfunctie.

Toon meer informatie

Het complex bestaat uit 38 zorg- en 28 seniorenappartementen vormgegeven rondom een binnenplaats met deels parkeren ingevuld. Het bouwblok bestaat uit twee verdiepingen met kap, opbouwend naar drie verdiepingen met terugvallende kapverdieping. De twee verdiepingen met kap sluiten aan op de bestaande tegenoverliggende twee onder een kap woningen. De hoofdentree sluit aan bij de schaal van het aangrenzende St. Antoniusplein waarin de breedte- en lengteverhouding van het plein synergetisch werkt met de bebouwingshoogte. Vanuit dit plein is de hoofdentree zo gepositioneerd dat het als herkenningspunt fungeert. Deze hoogte wordt verder doorgezet naar de omliggende Pastoor van der Steenstraat en Agneshof, waar het weer naadloos aansluit op het aldaar gesitueerde ouderencentrum.

Architectonisch ademt dit complex ’Amsterdamse School’ kenmerken. De plastische gevels van dit bouwblok zijn uitgevoerd in twee kleuren handvormige baksteen, te weten aubergine en beige. De materialisatie van de kapverdiepingen bestaat uit verticale keramische dakpannen in de kleur natuurrood. In de hoofdentree en de balkons zijn de details voorzien van versieringen. De kozijnen hebben een fijnmazige raamverdeling. Deze traditionele uitstraling is een verwijzing naar het dorpse karakter van de omgeving.

Het project is bijzonder door de integratie van verschillende disciplines, zoals een warmtepomp, vloerverwarming, koeling, verlichting, zonwering, intercom, audio, video, bellen en internet. Mensen kunnen er zelfstandig wonen en voor zorg beroep doen op de faciliteiten van de woningvereniging, maar ook thuiszorg ontvangen.

Interview Schuco Partner Magazine 10/2011