Centrumplan Nijverdal

Gereed 2011 - i.o.v. Ter Steege Vastgoed b.v. en gemeente Nijverdal
Projectarchitect: Jo Knoups

Midden in het centrum van Nijverdal is een nieuw woon- en winkelcomplex gerealiseerd. Nieuw Dunant biedt onderdak aan 105 appartementen, circa 3600m2 commerciële ruimte en ruim 350 parkeerplaatsen. Het complex ligt midden in het centrum, tegenover het Huis voor Cultuur en Bestuur en wordt begrensd door de Grotestraat, de Willem-Alexanderstraat en e Parallelweg. De parkeergarage heeft in 2013 de ESPA (European Standard Parking Award) gewonnen. 

Toon meer informatie

De begane grond biedt ruimte aan circa 3.600m2 commerciële functies als winkels, horeca en dienstverlening. Met de komst van het complex, dat zich op een hoger segment aan winkels richt, is de diversiteit vergroot en een nieuw winkelcircuit in het compacte winkelgebied ontstaan.

Comfort en gemak staan bij de 105 appartementen centraal. De appartementen variëren in grootte, indeling en ligging. Een goede parkeervoorziening voor de bewoners van de appartementen is in de parkeerkelder Henri Dunant gerealiseerd, waar ruim 96 parkeerplaatsen in een apart en afgesloten gedeelte zijn gerealiseerd. De openbare parkeerkelder biedt nog eens 250 parkeerplaatsen en maakt het centrum van Nijverdal nog aantrekkelijker voor inwoners en bezoekers, die op korte afstand van de winkels hun auto kunnen parkeren.

Te midden van het complex ligt de grote groene binnentuin die Nieuw Dunant een bijzonder en vriendelijk karakter geeft.  Ieder appartement heeft ook een individuele buitenruimte in de vorm van een balkon of terras dat vaak als ‘buitenkamer’ is ontworpen door de directe verbinding met de woonkamer.

In de gevel is gebruik gemaakt van een parcellering om voor een gevarieerd maar samenhangend beeld te zorgen. De variatie aan en afwisseling van verschillende gevelopeningen zorgt voor een speels beeld.

In 2013 heeft de parkeergarage Henri Dunant de ESPA (European Standard Parking Award) gewonnen. Een onderscheiding die namens de EPA (European Parking Association) wordt uitgereikt en in het leven is geroepen door de Europese parkeerbranche, omdat zij onder andere de kwaliteit van parkeervoorzieningen wil verhogen. De onderdelen als verlichting, gebruiksgemak, veiligheid, comfort en betaalsystemen komen in de uitvoerige checklist van de toetsing uitgebreid aan bod. De parkeergarage Henri Dunant heeft 222 van de 300 punten behaald, voor een nominatie moeten minimaal 160 punten behaald worden. Vexpan, Platform Pareren Nederland, is de onafhankelijke vereniging op het gebied van parkeren binnen de sector mobiliteit en heeft de prijs in november aan de wethouder uitgereikt.